We verkopen producten van biodynamische kwaliteit. Voor producten die niet in die kwaliteit verkrijgbaar zijn, zoeken we naar goede aanvullingen. Biodynamisch telen betekent o.a. dat bestrijdingsmiddelen bij de productie volstrekt overbodig zijn en dus ook nooit gebruikt worden. Verder gooien we nooit voedsel weg en gebruiken we zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal. Wel zo milieuvriendelijk.

Biodynamisch

Dat er bij de productie geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, is wel zo fijn voor het milieu. Maar de biodynamische landbouw gaat veel verder dan dat! Er wordt speciale aandacht besteed wordt aan het bodemleven, de biodiversiteit, het moment van planten… Door het gebruik van specifieke preparaten wordt de gezondheid van mens, dier, plant en aarde actief bevorderd en ondersteund. Voorts wordt er bij de verwerking geen enkel bedenkelijk additief (bewaarmiddelen, smaakverbeteraars…) gebruikt. De producten zijn herkenbaar aan het Demeter-label.

Nooit wat weggooien

Omdat er door vooruit te bestellen geen overbodige voorraden in de winkel zijn, hoeven we vrijwel nooit wat weg te gooien*. In een aantal gevallen gaan we zelfs zover dat het product niet eens gemaakt wordt zolang het niet door klanten wordt besteld!

Verpakking

Overal waar dat mogelijk is, proberen we nutteloze verpakkingen te vermijden. Een aantal producten zoals granen, melen, gedroogde vruchten en olijfolie, verkopen we in bulk en wegen ze af volgens de behoefte van de klant.

Veel klanten brengen hun gebruikte, maar nog intacte papieren zakken terug naar de winkel. We gebruiken die bijvoorbeeld om (bewaar)groenten in te verpakken. Plastic draagtassen zijn in De Blauwe Bloem uit den boze; wel hebben we kleine, uit gerecycled materiaal vervaardigde papieren draagtasjes beschikbaar.

Voortdurend zoeken naar betere oplossingen

Het is niet eenvoudig om als mens zo te leven en te consumeren dat dit geen enkele belasting voor het het milieu vormt. De Blauwe Bloem zoekt samen met consumenten en producenten voortdurend naar betere oplossingen om de ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken.


* Hoewel ruim de helft van ons assortiment bestaat uit verswaren (groente en fruit, brood en gebak, verse belegproducten…), blijft het aantal weggegooide producten altijd onder de 1%! In winkels die uit voorraad verkopen is dat meestal vijf à zes keer zoveel.